Däck och Fälg

CK´S Bil & Styling verkstad har marknadens bredaste däck sortiment. Hos oss hittar du de flesta av de stora tillverkarna, t.ex. Continental, Dunlop, Gislaved, Goodyear, Sebring, Uniroyal, Nokian.

Att behöva lägga pengar på nya däck kanske inte är lika kul som att köpa en ny bil, därför kan det vara en god idé att försöka få de nyinköpta däcken att hålla så länge som möjligt. Vanligtvis är det lättjan som gör att däcken slits, och med lättja menas att däcken inte har rätt lufttryck, inte är balanserade eller att ventilen är sliten.

Det absolut viktigaste att kontrollera är lufttrycket,att göra det varannan vecka eller en gång i månaden är ett bra sätt att ”hålla koll på sitt slitage”. Särskilt viktigt är det om bilen ska ut på en längre tur eller om det ofta är mycket motorvägskörning.

Tänk också på att göra kontrollen när däcket är kallt (samma temperatur som omgivningen), annars kan trycket vara missvisande. För de som exempelvis bor i Skåne och ska ta bilen på resa upp till Norrland kan behöva ändra lufttrycket under resans gång.

Viktigt med lufttryck på vintern är att när det är kallt komprimeras luften i däcken. Ett däck som håller 2,0 bar i en omgivande temperatur på 20 grader får trycket 1,9 vid åtta grader och vid en temperatur på -20 grader skulle innebära att trycket var 1,6 bar.